maanantai 10. joulukuuta 2012

-10- maailman paras mysli

Rupesin viime kesänä sattumalta kurkkimaan muro- ja myslipakkausten tuoteselosteita, ja eikös vaan niissä kaikissa ollut n. 30% sokeria koko paketista. Siis ihan tosissaan, 30%. Menin vouhottamaan tästä kaverillekin, joka oli ensin että höpsis, ei ainakaan näissä minun terveysmuroissani - mutta kappas vaan, eiköhän nekin luvut hiponeet samoja lukemia. Tästä viisastuneena päätin ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilla tehdä itse mysliä. Aika kauan tähänkin älynväläykseen meni! :) Varsinkin, kun homma on todella helppoa, ehdottomasti terveellisempää kuin kaupan versiot ja vielä parempaakin, sekaan kun voi laittaa ihan mistä itse tykkää!

Ajattelinkin siis jakaa teille maailman parhaan myslin reseptin, tosin nyt hieman jouluisena versiona, eli joulumyslinä. Tietenkin vuodenaikaan sopien! Minun versiooni tarvitaan seuraavia ainesosia:

- 3 dl (luomu) kaurahiutaleita
- 3 dl (luomu) ruishiutaleita
- 1 dl siemeniä
- 1 dl pähkinöitä
- 1 dl hunajaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 dl kuivattuja karpaloita ja rusinoita


Vaiheet menevät niin, että ensin sekoitetaan kaikki kuivat aineet keskenään ja levitetään uunipellille. Kuumenna hunaja ja öljy sen verran, että ainekset sekoittuvat (mikrossa tai kattilassa, ihan kumpikin käy). Lisää tämän jälkeen hunajaöljyseos kuiviin aineisiin ja sekoita taas hyvin. Paahda mysliä 150 asteessa 20 minuuttia välillä sekoitellen. Kun mysli on sopivasti paahtunut, anna sen jäähtyä ja lisää tämän jälkeen marjat ja/tai rusinat. Voila, valmista on! Säilytä valmis mysli ilmatiiviissä purkissa.

Yksi lisäsyy edellsiin tehdä mysli itse on, että silloin siitä saa myös täysin vehnätöntä. Vehnä nimittäin turvottaa ainakin minua kauheasti, ja olenkin vähentänyt sen syömistä reilusti jo pari vuotta sitten. Pikku hiljaa olenkin tajunnut, että minun ei oikestaan tarvitse luopua mistään, kunhan vain korvaan vehnän joko ohralla, kauralla tai rukiilla. Ja ovat nämä vähän tummemmat viljat paljon terveellisempiäkin!


Tällä kertaa lisäsin mysliin siis kuivattuja karpaloita sekä rusinoita, mutta paljon kesäisemmän version siitä saa esimerkiksi jättämällä nuo molemmat pois, ja laittamalla tilalle kuivattuja hedelmiä; ananasta, banaania, mangoa.. Siemeninä olen käyttänyt auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä, kun taas pähkinöinä meni tällä kertaa cashewpähkinät ja saksanpähkinät. Tietenkin pähkinäallergikon kannattaa jättää nämä pois.. :) Mutta miksi ei sekaan voisi siis tunkea ihan mitä vaan kookoshiutaleista supermarjoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti